Dina ord är frön som du sår i mycket fertil jord

Med inspiration från Don Miguel Ruiz fantastiska bok om Toltekernas visdom ”The four agreements” vill jag fylla på med teori till den (äntligen) praktiska lucka 18 i Monas och Mickes julkalender.

Först vill jag säga: Läs boken!

Till skillnad från ”A course in miracles” är den kort och lättläst, men inte desto mindre kärnfull. Den bygger på idén om att din världsbild är uppbyggd av avtal (agreements) du gjort med dig själv genom dina år som människa. Du har den världsbild du har för att du har valt att tro på vissa saker och vissa inte.

Den heter four agreements för att visdomen föreslår att du som känner att du blivit som en fånge i din egen världsbild kan frigöra dig från alla dina genom åren samlade avtal genom att ersätta dem med fyra, till synes enkla, avtal.

  1. Be impeccable with your word
  2. Don’t take anyting personal
  3. Never make assumptions
  4. Always do your best

Det här inlägget kommer behandla det första avtalet. ”Var oklanderlig med dina ord”.

Med ord manifesterar du din tanke, din kreativitet, känsla, energi, dina drömmar. Med orden visar du vem du är. Stämmer inte orden med det du är skapar det förvirring, hos dig, och hos mig.

Ord är som frön du planterar i mycket fertil jord, våra hjärnor. Dina ord gror i mitt sinne.

Om du pratar med mig om din medmänniska kommer bilden du gett mig av den personen att växa, och växa sig stark. När jag träffar den personen är min bild redan färgad. Var noggrann med vilka ord du använder när du pratar om andra människor.

Om du är arg och inte förstår varför är det lätt att du använder ord för att göra dig av med känslan i din kropp. Du kanske till exempel säger till mig att jag är högljudd och jobbig. Fast jag kanske bara hade lite kul. Dina ord blir då gift. Vad ska jag göra med det?

Ett sätt är att skicka giftet vidare till dig. Då har vi ett bråk igång. Eller så tar jag med det och skickar på första bästa människa jag möter. Så är vi fler med dålig känsla. Ett annat är att titta på vad du sa och ta ut det från mitt system, förlåta dig för din obetänksamhet och låta det falla ner på marken. Då är kedjan bruten.

Ta ansvar för ditt ord. De har sådan makt. Orden i sig har en egen kraft. Krig har startas med ord, och slutat med vapen och död.

Är det krig du vill ha? Eller längtar du efter en kärleksfull värld? Vill du vara med och skapa en kärleksfull värld? Då börjar det med dig. Och ett sätt är att du börjar öva på att vara oklanderlig med ditt ord.

Tänk på vad du säger och gör dig medveten om vilka tankar du bär på, vilken energi du har i kroppen och vad du känner.

Publicerad av Mona

Certifierad Kundaliniyogalärare, ständig student i En kurs i mirakler och Vipassana-älskare. Sökare och hittare. Människa och vädur.