Vem är jag att döma?

Julen nalkas. Det stökas. Städas, lagas mat, handlas, kontakter knyts. Det är allvar.

Det är viktigt att allt blir rätt. Jag börjar fundera på varför just julen är så himla viktig. Få saker känns så fruktansvärda som barn som far illa – runt jul. Att människor är fattiga och ensamma – runt jul. Det är som att det är det ultimata beviset på att det inte är som det ska vara, trots att barn far illa och människor är fattiga och ensamma hela tiden.

Kanske är det så att vi stökar färdigt först för att kunna helt pusta ut i några dagar. Och då får vi plötsligt tid att tänka på saker som inte är som de ska vara. Kanske får det oss att känna skuldkänslor, och det vill vi inte ha. Särskilt inte runt jul.

Jag vet inte vart jag vill komma med den här texten. Jag låter tankarna färdas fritt genom mina fingrar.

Och nu kommer jag då in på skuld. Hur förknippat det är med att vi dömer. Om jag inte hade varit dömande hade jag inte tänkt att mitt liv är bättre än någon annans bara för att jag har människor omkring mig att fira jul med. Då hade jag bara betraktat det och sett att det är olika. Som ur ett barns blick. Ett litet ”jaha”.

Vem är egentligen jag att döma en annan människas resa som sämre än min? Har jag inte själv suttit omgiven av massor av människor och känt mig minst lika ensam som den som kanske inte ens har en enda vän i sin närhet?

Det känns förmätet att säga att barn som far illa ”är på sin resa”. Men vad vet vi egentligen om själens perspektiv? Menar jag att vi inte ska hjälpa barn som far illa eller fattiga & ensamma människor för att de ”är på sin resa”?

Nej. Tvärtom. Vi ska hjälpa varandra. Alltid. Men inte utifrån skuld. Utan från medmänsklighet och för att vi känner igen oss, vi vet hur det känns, vi har samma utmaningar men de har manifesterat sig på olika sätt. Det ena är inte bättre eller sämre än det andra. Det är bara olika. Vi är jämlika.

Jag tänker att det finns en kärna i det här som är lite tänkvärd.

Publicerad av Mona

Certifierad Kundaliniyogalärare, ständig student i En kurs i mirakler och Vipassana-älskare. Sökare och hittare. Människa och vädur.