H- som i hals, & humor

Dagens bokstav är H i Monas och Mickes julkalender.

Inom yogan pratar vi som du säkert känner till om chakran, att vi har sju stora energicentrum som kallas chakran och beskrivs som energihjul. Varje människa är en sammansättning av flera olika typer av energi. För att inte gå in i detalj i hela det systemet här och nu hoppar jag direkt till halschakrat. Bara för att det börjar på H.

Halschakrat är förknippat med kommunikation. Vår förmåga att uttrycka oss. Det kan ske i skrift, i tal, med sång, musik, målning, teater. Men vi får aldrig glömma att kommunikation också handlar om att lyssna. På så vis är halschakrat också nära förknippat med andra energier – som tex det som förknippas med hjärtenergiernas inkännande egenskaper och det tredje ögat – intuitionen.

Det här kan vara användbart för personer som ofta får ont i halsen, spänningar i nacken, känner sig isolerade eller missförstådda. Då kan det finnas anledning att fundera över om det finns något i livet när det kommer till kommunikation som inte stämmer. Hur uttrycker du dina behov? Upplever du att din röst blir hörd? Hur lyssnar du in din omgivning?

Förutom att gå till doktorn för att undersöka sig medicinskt kan man då alltså också snegla åt yogans håll och se vad det finns för övningar och filosofi att jobba med på egen hand. Jag snuddar lite lätt vid det ämnet i inlägget om ordens makt, och i lucka 18 där vi gör ett par övningar som stärker halschakrat.

Det får mig att tänka på ett citat som jag läste på doctor.com om skratt.

”det är aldrig roligt att ta medicin, men att ha roligt är en bra medicin”.

Det är fascinerande läsning – för den som behöver intellektuell bekräftelse för sånt som troligtvis alla redan känt och upplevt vara sant. Skratt har otroligt många positiva effekter på människokroppens fysik. Det kan lindra smärta, dämpa depressioner och minska stress. Där knyter jag därför ihop den här säcken:

Ha ha ha – skratta mer och må bättre. Dagens tips blir därför att gör en lista med saker som får dig att skratta – och kör igång.

Jag ska göra min lista i ett annat inlägg.

Publicerad av Mona

Certifierad Kundaliniyogalärare, ständig student i En kurs i mirakler och Vipassana-älskare. Sökare och hittare. Människa och vädur.