Det neturala sinnet

2020 ger numerologiskt en 4:a, som i kundaliniyogan står för neutrala sinnet. Därför kallar vi 2020 för det neutrala sinnets år. Det kommer vi att ta fasta på under den här terminen.

Stärk ditt neutrala sinne och bli en lyckligare människa

All meditation och mantrasång stärker det neutrala sinnet mer eller mindre. Och yoga kallas ofta för meditation i rörelse. Det betyder ju att vi egentligen hela tiden jobbar med att stärka vårt neutrala sinne under våra yogapass. Men det skadar inte att trycka lite extra på innebörden av att träna sitt sinne. När du blir medveten om det, och lär dig hur du stärker och använder det i din vardag kan du bli en lyckligare människa.

Ja – faktiskt. Jag ska försöka förklara varför.

Hur något som är ”rätt” kan bli så ”fel”

I ditt liv har du fått lära dig en massa om vad som rätt och fel, vad som är bra och dåligt, vackert och fult.

Du upplever fantastiska känslor när det som är rätt, bra och vackert kommer i din väg. Men när det försvinner blir du förtvivlad. När du träffar på något dåligt och fult eller fel uppstår negativa känslor och du vill att de ska försvinna.

Och så där håller det på. Dag ut och dag in. Livets berg-och-dalbana. Någon kommer och säger att det du tycker är rätt, är fel. Då blir det konflikt. Det som är rätt är ju rätt, säger du, och tänker att den andre inte kan vara helt klok i huvudet – ”så kan man ju inte tänka”.

Men det kan man tydligen visst. Den andre tyckte ju just så. Och nu har du inte bara problem med den andra personen. Det är som att hela din övertygelse kommer på svaj. Du blir rädd. Rädd för att din värdegrund inte längre gäller. Att den är hotad. Det finns tydligen andra sätt att tänka och du känner att du måste försvara din position.

Du kanske blir arg, orolig, ängslig, förvirrad. Du fräser, eller skriker, nonchalerar eller reagerar på något annat sätt. Dina negativa känslor är överförda till den andre. Och det stannar inte där.

Du trodde du stod upp för något du trodde var rätt, men det blev så fel.

Du har satt igång en kedja av negativa känslor som kommer att sprida sig ända tills någon bestämmer sig för att stoppa dem. Deala med dem. Göra dem neutrala.

Negativa känslor bottnar alltid i rädsla

Alla negativa känslor. Alla. Bottnar i rädsla. Är det inte värdegrunden som hotas som i exemplet ovan kan det vara rädsla att inte räcka till. Att inte vara älskad. Bli lämnad. Inte duga. Inte vara snygg nog, smart nog, snäll nog, tuff nog.

Några av strategierna är svartsjuka, missunnsamhet, ilska, att man drar sig undan sociala sammanhang, att man blir översocial, blir klängig, krokar sig fast eller hatar andra människor.

Plus + minus = neutralt

När du tränar det neutrala sinnet övar du dig på att släppa taget om ditt dömande positiva och negativa sinne, och tillåta balans. Både positivt och negativt behövs för att det ska kunna bli balans. Tricket är att inte fastna i plus eller minus.

Du är stadig i förändring

Du blir medveten om sakernas naturliga tillstånd. Det som är, det är. Och det enda vi helt säkert vet om dem, det är att det kommer att förändras. Förändringen är, klyschigt nog, det enda som är för evigt sant. Ingenting förblir som det varit.

Du som är stark i sitt neutrala sinne kan snabbt hitta balansen och hålla den genom hela förändringsprocessen och vara stabil från början i det nya.

Du behöver heller inte längre döma andra för att det gör fel, eller tycker fel. När du slutar döma andra slutar du också känna att andra dömer dig. Du vet var du står, det räcker.

Träna ditt neutrala sinne

Du som har ett obalanserat neutralt sinne kommer att märka skillnad snabbt när du övar och ger dig själv möjligheten att stärka det.

Du kommer märka att du får en klarhet i dina beslut. Kan ta beslut snabbare, och du kommer inte att undra om det beslut du tog var rätt. Din omgivning kommer att uppfatta dig som mer säker på din sak och tilliten till dig och din förmåga ökar både från dig själv och från andra.

En ganska mysig liten bieffekt är också acceptans. Acceptans till livet som det är. Med sina upp och ner, smärtor och njutningar, utan att klänga sig fast, acceptera att allt förändras, försvinner, kommer tillbaka, aldrig slutar, fortsätter, slutar. När acceptansen är på plats får du en ny baslinje.

En grundläggande känsla av att livet som grund är lyckligt – den nya lägsta punkten är lycka. Offerkoftan med skylten ”varför just jag?” byts ut mot en värdig kostym av märket ”vad kan jag lära mig av det här?” och du tar ansvar och kontroll över ditt eget liv, utan känslan av maktlöshet och att vara fångad och kontrollerad av andra.

När du är där har du alla bitar på plats för ett lyckligt liv så länge du lever – och för den som vill tro på det – även i livet efter detta, och i nästa.

SAT NAM

Publicerad av Mona

Certifierad Kundaliniyogalärare, ständig student i En kurs i mirakler och Vipassana-älskare. Sökare och hittare. Människa och vädur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.